vermestibi blogjainak gyűjtőoldalát lásd a vermesmotor.blog.hu oldalon!

V6+207=Verhovetta

V6+207=Verhovetta

Balkán sebváltó (2017. május 8. )

2017. október 12. - vermes tibi

Egy elkopott alkatrész miatt használhatatlan Csaba Balkánja. Kiszereltük ezt az alkatrészt, hogy le tudjak gyártani belőle egy használható darabot. Ehhez egy darab 4,1 mm vastag lemezdarabra volt szükségem. Az eredeti anyaga rozsdamentes acél, én egyelőre egyszerű vasból akarok dolgozni - könnyebb megmunkálni, kísérletezni vele, aztán ha működik, meg lehet edzeni, vagy ezt a darabot használva az elkopott eredeti helyett mintadarabként, le lehet gyártani erősebb acélból.

4,1 mm vastag lemezt nem találtam, csak 4 mm-eset. Mivel az anyag vastagsága csak egy helyen, a furat körül lényeges, s ott eleve egy alátéttel van pozicionálva, az egy tizedmiliméteres eltérés lényegtelen. Levágtam tehát egy akkora darabot, ami bőven elég lesz.

dscn0066.JPG

A mintadarabon van egy furat s mellette kiáll belőle egy kis pöcök. Mindkettő átmérője 4,5 mm, középpontjuk egymástól 7mm távolságra van. Fúrtam két lyukat - egyik lyukként funkcionál, a másikba pedig a pöcköt fogom rögzíteni: a hátoldalán besüllyesztem a lyukat és belehegesztem a pöcköt.

dscn0070.JPG

A mintadarabból kiálló rész átdugható a másikon fúrt lyukon, így egészen precízen körberajzolható a mintadarab. A két karmot persze hosszabbra kell hagyni, hiszen ezek vannak lekopva. S mivel mindkettőn van egy lyuk, így ezeken egy csavart átdugva egymáshoz lehet rögzíteni a két darabot.

dscn0074.JPG

dscn0078.JPG

A többi már gyerekjáték: fűrésszel, kicsit ráhagyva levágom a fölösleges részt, aztán körbeköszörülöm, körbereszelem. Behegesztem a pöcköt és kész is - egy óra alatt kényelmesen meg is van. Már csak kéne egy óra szabadidő.

A beszereléskor azért majd viszek egy pár reszelőt, hogy a most csak megsaccolt eredeti körömméretet pontosan be tudjuk állítani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://verhovetta.blog.hu/api/trackback/id/tr2212956635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása